Home
Wprowadzenie
Programy
Inne
 

Ocena stopnia porażenia roślin


Słownik niezrozumiałych pojęć tutaj


Stopień porażenia roślin można określić przez wyliczenie:

1.
Procentowego udziału roślin porażonych w badanej populacji.
2.
Wielkości porażenia całych roślin lub ich organów.
Skale do oceny stopnia pokrycia liści plamistościami (%) i stopnia odporności (9-1; a) oraz porażenia łodyg i liści (w % porażonej powierzchni; b)

Zagrożenie spowodowane wystąpieniem choroby ocenione tylko na podstawie procentowego występowania roślin porażonych może być nietrafne. Na przykład duża liczba roślin pszenicy z liśćmi z pojedynczymi skupienimi grzybni Blumeria graminis f. sp. tritici, sprawcy mączniaka prawdziwego pszenicy, nie koreluje z wnioskiem o dużej szkodliwości tej choroby. Dlatego metodą umożliwiającą właściwą ocenę szkodliwości wystąpienia choroby jest uzupełnienie wartości wskaźnika scharakteryzowanego wyżej o informację wynikającą z określenia wielkości porażenia roślin lub ich organów na podstawie skali porażenia. Powyżej są przedstawione graficzne skale umożliwiające ocenę porażenia różnych organów roślin na podstawie wielkości uszkodzonej powierzchni.


Cel ćwiczenia

1.
Określenie porażenia organów roślin.

Materiał

Liście, kłosy, źdźbła zbóż i owoce z objawami chorobowymi.


Ćwiczenie

1.
Wykorzystując dostępne skale porażenia określ średni stopień i zakres porażenia dostępnych organów roślin.